Herkuttelemassa Belgiassa!

Vuosi vaihtui tällä kertaa Belgiassa. Visiitin pääpaikkana toimi ihana keskiaikainen (joskin turhan turistinen) Brugge, päiväreissulla vierailtiin kauniissa ja elävässä Ghentissä ja viimeinen yö vietettiin Brysselin vilinässä.

Ennen reissuun lähtöä nostatimme tunnelmaa katsomalla mustalla huumorilla höystetyn In Bruges -elokuvaklassikon kaupungissa yöpyvistä palkkamurhaajista. Mieleen jäi toisen päähenkilön lause "If I´d grown up in a farm and was retarted, Bruges might impress me. But I didn´t so it doesn´t!" Noh, toisin kuin kyyninen päähenkilö, en kasvanut Dublinissa vaan ulkoisesti historiattomassa Oulussa, joten minuun keskiaikainen ja hyvin säilynyt Brugge teki vaikutuksen.

Ensimmäisenä lomapäivänä keskiaikainen Brugge kylpi auringonvalossa

Matkan parhainta antia oli päämäärätön kuljailu kauniissa ympäristössä arkkitehtuurista ja keskiaikaisesta tunnelmasta nauttien. Parhaimmillaan ja kauneimmillaan Brugge oli heti aamusta, jolloin historiallista miljöötä sai aistia rauhassa, ilman turistivilinää.


Ja matkustamiseenhan kuuluu tietenkin myös paikallisten herkkujen maistelu. Tämä ajatus johtotähtenämme tutustuimme innolla belgialaisiin erikoisuuksiin. Ihmisvilinässä hyvien paikkojen löytäminen oli työn alla, sillä turistipaikoissa porukkaa riittää aitiopaikoilla ilman suosituksiakin. Onnistuttiin kuitenkin löytämään useampia vierailun arvoisia herkuttelupaikkoja ja ruokalajeja.

(1) Suklaa. Belgialainen suklaa on maailmankuulua. Suklaapuoteja onkin melkein jokainen kadunkulma pullollaan. Ghentissä juttelin erään paikallisen naisen kanssa kaupungin luonteikkuudesta, ja hän mainitsi, että ko. kaupunki on ollut aito vuosikymmeniä, mutta viime aikoina Ghetiinkin on perustettu Belgium Chocolate -myymälöitä turisteille (viittaus kaupallistumiseen! Sama nainen totesi Bruggen olevan Belgian ulkomuseo - virkistävä ja aito tuttavuus :) )

Anyways, maan kaakaot olivat omaa luokkaansa. Tämän pääsimme todistamaan uudenvuodenaattona Ghentissä.

Ghentissä hörpimme herkulliset kaakaot

Ghentiläisessä arkkitehtuurissa riitti ihailtavaa


Ghentin joulumarkkinoilta löytyi koju myös sipulinystäville


(2) Olut. Mitä olisi Belgian matkailu ilman olutta ja pubiruokaa? Sen verran olennainen osa olut on belgialaista ruokakulttuuria, että ilman sitä jotain jäisi kyllä puuttumaan. Näin ollen siemailimmekin mitä erilaisimpia paikallisia oluita iloisin mielin :D

Yksi parhaimmista olutruokaloista, jossa matkamme aikana vierailimme oli perinteinen bruggeläinen Brasserie Cambrinus, johon onnistuimme saamaan uudenvuodenpäivänä pöydän ilman varausta pienellä jonotuksella. Koska aikeenamme oli syödä pidemmän kaavan mukaan illallista, nautin lounaaksi paikallisen oluen lisäksi vain ohrapirtelössä haudutettua sipulikeittoa, miehen herkutellessa paikallisella makkara-aterialla.

Viereisessä pöydässä istui valloittava vanhempi italialaispariskunta kavereineen, joiden menoa ilolla seurasimme. Heidän ilonsa innosti meidätkin keskustelemaan vanhempien ihmisten kulttuurista eri maissa - miksi suomalaiset vanhukset niin usein istuvat yksin asunnoissaan, käyden ehkä seurakunnan kerhoissa  (liioittelu tarkoituksellista), kun keski- ja eteläeurooppalaiset ikäihmiset uskaltavat nauttia elostaan olemalla aktiivisia, seurallisia niin omilla hoodeillaan kuin ulkomailla matkustellessaankin? Ehkä tässä seurallisuudessa ja elämän ilossa on jotain oppia meillekin?


Herkullinen ja "kevyt" lounas ohrapirtelöineen autenttisessa Brasseriassa


(3) Merenelävät. Vaikka simpukat nauttivat lähes belgialaisen kansallisruoan mainetta, emme tähän herkkuun matkallamme tutustuneet. Itse asiassa en ole varsinaisesti merenelävien fani (jos katkarapuja ei lasketa), mutta päätin, että jotain merellistä on tällä reissulla kokeiltava :D. Simpukoiden sijaan maistoin elämäni ensimmäistä kertaa hummeria, kun vierailimme mereneläviin erikoistuneessa De Gouden Kroes -ravintolassa. Kannatti kokeilla, vaikka hummerimenu hieman lompakkoa kirpaisikin (sain oikeutettua ison laskun sillä, että muissa ravintoloissa säästettiin).

Paikan ystävällinen henkilökunta opasti myös mielellään hummerin syömistekniikan saloihin, ilman että kokematon turisti joutui häpeilemään tietämättömyyttään.


De Goeden Kroes -ravintola sijaitsi kauniissa rakennuksessa

Talon tarjoamat alkupalat nautimme shampanjan kanssa

Hummerimenun ensimmäinen ruokalaji



Menun toisena ruokalajina oli hummerikeittoa

Pääruoaksi hummeria yrteillä höystettynä



Kommentit

Suositut tekstit