Astetta parempi jauhelihapitsa

Tämä pitsa syntyi tarpeesta käyttää jääkaapissa ollut jauhelihapaketti sellaiseen ruokaan, jota oli helppo ottaa mukaan myös viikonlopun mökkireissulle. En yleensä tee jauhelihapitsaa, vaan luottotäytteitäni pitsassa ovat artisokansydämet, pikkelöity punasipuli, kirsikkatomaatit ja hyvä salami. Vaihtelu kuitenkin virkistää, ja itse asiassa tästä jääkaapin jämistä syntyneestä ex tempore -pitsasta tuli hyvinkin herkullinen.

Pitää tehdä toistekin!






Pitsapohjan mallireseptinä hyödynsin ilmeisen suosittua, suomalaisten luottoreseptiksikin tituleerattua Kotikokki.netistä löytyvää ohjetta. Koska harvoin seuraan reseptejä orjallisesti, myös tässäkin tapauksessa otin hieman omia vapauksia. Pidän nimittäin durum-jauhoista pitsataikinan raaka-aineena, ja määriä (etenkin öljyn ja jauhojen suhteen) mittaan lähinnä näppituntumalla.

Pohjasta tuli erinomainen!


Pitsapohja (pellillinen)

1/2 pss kuivahiivaa
2 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
4 dl durumvehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja




Durumjauhoista syntyy maukas pitsapohja ja purkitetuista Marzano-tomaateista paras tomaattikastike


Tomaattikastike

1 prk Marzano-tomaatteja
tuoretta basilikaa
suolaa
pippuria


Jauhelihatäyte

n. 200g (Ylämaakarjan) jauhelihaa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl paseerattua tomaattia (Mutti)
öljyä paistamiseen
pippuria
suolaa
oreganoa
timjamia
hyppysellinen sokeria


Sekoita kuivahiiva ja suola pieneen määrään jauhoja. Lisää vispilällä sekoittaen haalea vesi. Alusta jauhot taikinaan ja lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Kohota suojaisessa ja lämpimässä paikassa. Kaulitse kohonnut taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Mausta tomaattikastike.

Kuullota sipuli öljyssä ja ruskista jauheliha. Lisää valkosipulinkynnet, paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna hautua hetki.

Levitä tomaattikastike pitsapohjan päälle. Lisää jauhelihatäyte ja kirsikkatomaatinpuolikkaat. Kuorruta juustoraasteella.

Paista 225 asteisessa uunissa.








Kommentit

Suositut tekstit