Maailman herkullisin valkosipulikeitto

Tänään vietettiin Isänpäivää ja alkuruoaksi tein kaikkien valakolöökin ystävien suosikkimurkinaa, eli lähes 50 kynnen valkosipulikeittoa. Tämän ruoan löysin muistaakseni vuonna 2012 Epicurious -sivustolta, ja reseptiä kokeiltuani olin myyty. Keitosta tuli kertaheitolla yksi meidän perheen suosikkiruoista.

Erään kerran tarjosimme tätä soppaa ystäväperheen silloin 8-vuotiaalle tytölle, jonka epäluulo valkosipulista tehtyä keittoa kohtaan muuttui maistamisen jälkeen ihastukseksi. Tyttö meinasi ruoan olevan niin hyvää, että halusi tarjota sitä seuraavilla synttärijuhlillaan vierailleen ;) Tätä ateriaa voi kyllä kehua vilpittömin mielin. Ohessa reseptiä, olkaa hyvä!

Vie kielen mennessään!

Suomalainen valkosipuli on maultaan ihanan pehmeä.


Paahdettu valkosipulikeitto parmesan-juustolla

26 valkosipulin kynttä (kuorineen)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

2 rkl voita
reilu 5,5 dl pilkottua sipulia
1 1/2 tl hienonnettua, tuoretta timjamia
18 kuorittua valkosipulinkynttä
8,4 dl kanalientä
1,2 dl kuohukermaa

1,2 dl parmesaania
4 sitruunaviipaletta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta 26 valkosipulinkynttä (kuorineen) pieneen uunivuokaan. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Varmista että öljy peittää kynnet tasaisesti. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja paista kunnes valkosipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita (n. 45 min). Anna jäähtyä.

Puristele jäähtyneet valkosipulinkynnet kuoristaan pieneen kulhoon. Sulata voi kattilassa tai sopivassa kasarissa keskilämmöllä. Kuullota sipulit yhdessä timjamin kanssa. Lisää paahdetut valkosipulit ja 18 raakaa, pilkottua valkosipulinkynttä ja keitä muutaman minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja anna hautua kannen alla n. 20 minuutin ajan.

Surauta keitto tarkoitukseen sopivalla masiinalla sileäksi. Lisää kerma ja odota kunnes keitto kiehahtaa hieman. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jaa raastettu parmesaani neljään kulhoon ja kaada päälle keittoa. Mausta sitruunasta puristetulla mehulla.

Ruokajuomaksi sopii kuiva valkoviini.






Kommentit

Suositut tekstit